Afbeelding
Motorlolie

Motorolie verversen

Iedereen hoort het 1x per jaar te doen, maar niet iedereen doet het. Motorolie verversen. Lees in ons blog meer over hoe je dit thuis kan doen.

Motorolie verversen zo doe je dat

Als je zelf de olie van je cabrio wilt verversen, dan heb je hiervoor een aantal zaken nodig. Ten eerste heb je nieuwe en de juiste motorolie nodig. Daarnaast heb je ook een olieopvangbak of emmer nodig om de oude motorolie op te kunnen vangen. Ook heb je een nieuw oliefilter, een aftapplug en afdichtring nodig. Deze kan je hier vinden. Als laatste heb je nog een trechter nodig, deze vind je hier. Als je al deze middelen in huis heb, dan begin je als volgt:

 

  1. Zorg dat de olie een beetje warm is, maar niet te heet. Je wil namelijk niet je handen verbranden.

  2. Zorg dat de cabrio recht staat en verhoog de auto indien nodig met een autokrik. Zo kan je makkelijk bij de aftapplug. 

  3. Zet de opvangbak of emmer recht onder de aftapplug

  4. Draai de aftapplug los, de olie zal nu in de opvangbak beginnen te stromen.

  5. Wanneer alle olie eruit is, draai je het oliefilter los. Hier komt dan nog meer motorolie uit dus zet hier ook een opvangbak/emmer onder.

  6. Nu alle olie eruit is, maak je de opening waar de olie uitkwam goed schoon met een doek. Vervang de oude afdichtring met een nieuwe en plaats het nieuwe oliefilter terug. Draai deze niet te strak, handvast is genoeg. Als je de oude afdichtring nog op het oliefilter laat, kan deze gaan lekken.

  7. Zoek de vuldop voor de motorolie onder de motorkap en draai deze er af. Je herkent deze aan het motorolie teken.

  8. Plaats de trechter in de opening van het vulgat. Check hoeveel liter motorolie er in de motor gaat en begin met vullen. Controleer tussendoor het oliepeil. Vul bij totdat het olie niveau tussen de twee streepjes op je peilstok staat. Wacht daarna een paar minuten en check nogmaals het oliepeil. Zorg dat deze in ieder geval niet boven het "maximum" streepje komt.

  9. Tip, na het motorolie verversen rij je je auto een beetje warm.

Hoe weet je welke olie er in jouw auto moet?

Er zijn veel verschillende soorten motoroliën, maar welke heb jij nodig? Er zijn drie soorten motorolie, synthetische, half-synthetische en minerale motorolie. Om er achter te komen welke jij nodig heb, kan je een garage bellen voor een motorolie check of je kan het serviceboekje van de auto bekijken. Als je er achter ben gekomen welke olie je nodig hebt, check dan deze link voor goede motorolie.